top of page
  • Writer's pictureKatja Pihkala

Jaksaa, jaksaa?

Vuosi on kääntymässä kohti viimeistä kuukauttaan ja pian on aika summata, mitä kaikkea jäi käteen. Mutta ei ihan vielä. Sillä monella on vuoden lopussa täysi tohina päällä ja elämä saattaa olla hyvinkin kiireistä. Puhun kokemuksesta.

Pitkään kasvatusalalla työskennelleenä erinäiset joulutohinat tulivat tutuiksi. Joulujuhla piti suunnitella, valmistella, harjoitella ja organisoida. Oli arvosanoja, dokumentteja, muistamisia ja asioiden loppuunsaattamisia. Ja sitten tietenkin vielä oman perheen joulujärjestelyt. Useana vuonna olin joululoman alettua aivan kuitti. Sama koski kesälomaa. Muistan elävästi kun naapurini erään kesälomansa alettua kommentoi, ettei hän oikeastaan kokenut olevansa loman tarpeessa, mutta "lomaillaan nyt kun työnantaja määrää". Katsoin häntä kuin avaruusoliota. Minulla ei ollut pienintäkään käsitystä, mistä hän puhui, sillä itse laskin päiviä seuraavaan lomaani jo suunnilleen edellisen loman päättymispäivänä, ja ajattelin sen olevan normaalia!


Vasta viime kuukausina olen omakohtaisesti oivaltanut, mitä silloinen naapurini tarkoitti. Se on seurausta systemaattisesta oman arjen ja oikeastaan koko elämän uudelleen järjestelystä. Joulukuu kolkuttelee, mutta en ole mitenkään erityisen väsynyt. Tottakai, kaamos väsyttää meitä kaikkia, eikä energia virtaa kehossa samalla tavalla kuin vaikka toukokuussa. Mutta ajattelen sen olevan vain luonnollista, kuuluvan syklisyyteen, luonnon sykliin.

Aikaisemmin minulla ei ollut energiaa harrastaa juuri mitään, tänä syksynä olen löytänyt liikunnan ilon ja tunnen olevani hyvässä kunnossa.

Aikaisemmin viikonloppuaamuisin nukutti pitkään, arkiaamujen shokkiherätyksistä puhumattakaan. Nyt unen tarpeeni on selkeästi vähentynyt. Saatan herätä viikonloppuisin seitsemän aikaan, täysin virkeänä ja tyytyväisenä. Uni on syvää ja mikä parasta, pystyn ottamaan lepohetkiä myös arjessani.


Tietenkin kaikki tämä on vaatinut minulta uhrauksia, eikä vähäisimmät niistä ole taloudellisia. Mutta mikä on hyvinvoinnin hinta?


Valmennuksissani törmään säännöllisesti siihen tosiasiaan, että asiakkaan kalenteri on vain yksinkertaisesti liian täynnä. On lähestulkoon mahdotonta voida hyvin, jos elämään ei jää aikaa mielekkäille asioille, palautumiselle, levolle, liikunnalle, leikille ja haaveilulle.

Tiukat aikataulut aiheuttavat stressiä ja stressi taas aiheuttaa meille erilaisia oireita. Se vaikuttaa negatiivisesti ja häiritsevästi myös kuukautiskiertoon.


Vuoden kääntyessä kohti loppua, haluan heittää sinulle haasteen:

Mistä olet valmis alkavana vuonna luopumaan voidaksesi paremmin?


-Katja


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page